KAKO ODABRATI PRAVE BOJE I FONTOVE ZA ŠTAMPU NA TEKSTILU

Kako odabrati prave boje i fontove koji odgovaraju vašoj marki i poruci koju želite da prenesete?

Bright comic print template with colorful explosive speech bubbles boom word on white and black shirts isolated vector illustration

Odabir pravih boja i fontova može biti ključan faktor u prenošenju vaše brend poruke. Boje i fontovi mogu ojačati vašu poruku, učiniti je privlačnijom za ciljnu grupu i stvoriti prepoznatljivost vašeg brenda. Međutim, izbor pogrešnih boja i fontova može dovesti do nesporazuma, odvraćanja pažnje i smanjenja prepoznatljivosti vašeg brenda. U ovom blogu ćemo vam dati nekoliko saveta kako odabrati prave boje i fontove za vašu brend poruku.

T-shirt design samples with illustration of tractor.
 1. Definišite svoju brend poruku: Prvo i osnovno, morate definisati svoju brend poruku. Šta želite da ljudi pomisle kada vide vaš brend? Koje karakteristike i vrednosti želite da asocijuju sa vašim brendom? Ovo će vam pomoći da odaberete boje i fontove koji najbolje odgovaraju vašoj brend poruci.
 2. Razmotrite psihologiju boja: Boje imaju veliki uticaj na našu percepciju i emocije. Različite boje mogu da izazovu različite emocije i asocijacije, pa je važno razmotriti psihologiju boja prilikom odabira boja za vaš brend. Na primer, plava boja može da izazove osećaj poverenja i stabilnosti, dok crvena boja može da izazove uzbuđenje i energiju. Razmislite o tome koje emocije želite da izazovete kod vaše ciljne grupe i odaberite boje koje najbolje odgovaraju.
 3. Odaberite fontove koji odgovaraju vašoj brend poruci: Fontovi takođe mogu da imaju veliki uticaj na percepciju brenda. Neki fontovi su formalni i tradicionalni, dok su drugi moderni i neformalni. Odaberite fontove koji najbolje odgovaraju vašoj brend poruci i ciljnoj grupi kojoj se obraćate.
 4. Budite dosledni u upotrebi boja i fontova : Kada jednom odaberete boje i fontove za vaš brend, važno je da ostanete dosledni u njihovoj upotrebi. To će pomoći da se stvori prepoznatljivost vašeg brenda i izbegne zabuna kod ciljne grupe. Takođe, pazite na to da se boje i fontovi dobro uklapaju u vaš dizajn i da se dobro čitaju na različitim pozadinama.
 5. Testirajte svoj izbor boja i fontova: Pre konačnog odabira boja i fontova, testirajte ih na ciljnoj grupi i procenite njihovu efikasnost u prenošenju vaše brend poruke.
 6. Razmislite o kontrastima: Kontrast je važan faktor u dizajnu, posebno kada su u pitanju boje i fontovi. Kontrast između boja ili između fontova i pozadine može učiniti da vaš dizajn izgleda jasnije i lakše čitljivo. Ovo može biti naročito važno kada je u pitanju štampa na tekstilu, gde kontrast može biti ključan faktor u tome da se vaš dizajn ističe na tekstilu.
 7. Prilagodite boje i fontove za različite vrste medija: Važno je prilagoditi vaše boje i fontove za različite vrste medija. Na primer, boje i fontovi koji izgledaju dobro na ekranu računara ne moraju izgledati dobro kada se odštampaju na tekstilu. Obratite pažnju na tehničke karakteristike štampe na tekstilu i prilagodite vaše boje i fontove u skladu sa njima.
 8. Pazite na veličinu fontova: Veličina fontova može biti ključan faktor u čitljivosti vašeg dizajna. Preveliki fontovi mogu izgledati neprofesionalno, dok premali fontovi mogu biti teški za čitanje. Pazite na veličinu fontova u skladu sa vrstom tekstilnog proizvoda na koji se štampa i ciljnom grupom kojoj se obraćate.
T-shirt design on 2 t-shirts with posters of rollers with wings.

Psihologija boja i šta treba da znate o bojama

Psihologija boja proučava uticaj boja na ljudsku percepciju, emocije i ponašanje. Boje imaju sposobnost da utiču na raspoloženje, privlačnost, emocije i donošenje odluka. Stoga, odabir pravih boja za vaš brend može biti ključan faktor u postizanju željenog efekta.

Neki opšti principi psihologije boja uključuju:

 • Crvena boja se često povezuje sa strašću, energijom i uzbuđenjem, ali može takođe izazvati osećaj opasnosti i stresa.
 • Plava boja se obično povezuje sa mirnoćom, stabilnošću i pouzdanošću, ali preterana upotreba plave može da deluje hladno i nezainteresovano.
 • Zelena boja se često smatra simbolom prirode, svežine i rasta, ali takođe može da predstavlja zavist i ljubomoru.
 • Žuta boja se često povezuje sa suncem, radosti i srećom, ali previše žute boje može da deluje napadno.
 • Roze boja se povezuje sa nežnošću i ženstvenošću, dok se ljubičasta boja povezuje sa bogatstvom i raskoši.

Kada odabirete boje za vaš dizajn, važno je razmotriti psihološki uticaj boja na vašu ciljnu grupu i koju poruku želite da prenesete. Na primer, ako želite da vaš dizajn izgleda privlačno i energično, crvena boja može biti dobar izbor. Sa druge strane, ako želite da prenesete osećaj pouzdanosti i stabilnosti, plava boja može biti bolja opcija.

Uzimajući u obzir psihologiju boja i vašu ciljnu grupu, važno je odabrati prave boje koje će verno predstavljati vaš brend i poruku koju želite da prenesete. Uz pravilan odabir boja, možete stvoriti vizuelni identitet za vaš brend koji će privući pažnju i ostaviti snažan utisak na vašu ciljnu grupu.

Konačno, odabir pravih boja i fontova za vaš brend može zahtevati malo istraživanja i eksperimentisanja. Važno je da razumete psihologiju boja i da prilagodite vaše boje i fontove za različite vrste tekstilnih proizvoda i medija na kojima će se koristiti. Budite dosledni u korišćenju vaših boja i fontova i testirajte ih na ciljnoj grupi kako biste procenili njihovu efikasnost u prenošenju vaše brend poruke.

Creative director at Orgon

Comments are closed.